Første sykkeltur for Kongsvinger/Eidskog

Termoskaffe og niste satt som et skudd da blide syklister rastet ved Bæreia i go'været. Vi fikk låne brygga til Forsvarets veteransenter.
Termoskaffe og niste satt som et skudd da blide syklister rastet ved Bæreia i go'været. Vi fikk låne brygga til Forsvarets veteransenter. Foto: Frede Y. Eriksen

Tidenes første sykkeltur for DNT Finnskogen og omegn - Kongsvinger/Eidskog samlet ni deltakere til en 31 kilometers runde i strålende høstvær lørdag 21. september.

Turen gikk gjennom variert terreng med flere av Kongsvingers naturperler og historiske områder, stort sett på god skogsveg: 

På historiske "Gamle Kongevei" forbi skanser og forsvarsverk fra tida med Hannibalfeiden og Gyldenløvefeiden på 1800-tallet samt mobiliseringen i 1905, via Liermoen, som har funn fra menneskelig aktivitet helt fra yngre steinalder, og boplasser fra bronsealderen, ulvegroper og andre spor fra svunne tider. 

Vi klatret i høyden langs Speismarkvegen til den vakre sjøen Bæreia, der vi blant annet tok en titt på gamle fangstgroper fra sen middelalder, og unnet oss en velfortjent rast ute på brygga som Forsvartes veteransenter lot oss låne.

Videre la vi over skogen forbi Skitjennet gjennom gruveområdet i Spetalen, ned til Galterud. Vi krysset Glomma over brua ved Kongsvinger kraftverk, og tok den gamle grusvegen langs Glomma opp gamle Håkenstubakken, som viste seg krevende for noen av oss. Men de med elsykler forserte den langdryge mota med fornøyde smil.

Vi fikk også testet den nye gang- og sykkelvegen fra Øiset inn mot sentrum, og dreide ned på herlige Strandpromandaden de siste kilometrene.

Etter enstemmig vedtak ble turen formelt avrundet med kaffe og "Budapest-rull" eller marsipankake på Promenaden kafé.

Med vennlig hilsen turleder Frede.

Den første sykkelturen for DNT Finnskogen og omegn, Kongsvinger/Eidskog samlet ni deltakere i strålende høstvær. Her fra en pause ved sjøen Bæreia.
Den første sykkelturen for DNT Finnskogen og omegn, Kongsvinger/Eidskog samlet ni deltakere i strålende høstvær. Her fra en pause ved sjøen Bæreia. Foto: Frede Y. Eriksen