6-dagers sommertur gjennom Breheimen, den skjulte perlen i vest.

Fellestur

Fra dato
2. august kl. 08:00
Til dato
7. august
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne
Arrangører
DNT Finnskogen og Omegn, Bergen og Hordaland Turlag , DNT Finnskogen og Omegn - Elverum
Turområde
Breheimen med Jostedalsbreen

Bli med på 6-dagers tur i Breheimen nasjonalpark, hvor du kan oppleve stillheten i naturen, med dype frodige daler, langstrakte vidder og bratte tinder. Turen starter på Sota Sæter, en betjent hytte ved inngangen til Breheimen nasjonalpark. På Sota Sæter starter også DNT sin signaturrute, Massiv – en 341 kilometer langtur gjennom 5 fjellområder i Sør-Norge.  Vi følger Massiv-traseen fra Sota Sæter til Sprongdalshytta, hvo vi tar vestover, mens Massiv-traseen går østover.  

Turrute: Sota Sæter – Sprongdalshytta – Arentzbu – Fast – Fivla - Gaupne

Oppmøtested: Bergen busstasjon og Elverum jernbanestasjon. Det er også mulig å møte direkte på Sota Sæter, senest 08.00 dag 2. Ankomst på Sota Sæter avhenger av hvor i landet man reiser fra.
Reiserute fra Bergen: kommer senere, med kollektivtransport med tog, buss eller båt.
Reiserute fra Elverum: kommer senere, med kollektivtransport med tog eller buss.
Turdato: 2.-7.august 2022

Turbeskrivelse

Dag 1, tirsdag: Sota Sæter. Transport-dag, med endepunkt Sota Sæter. Vi starter turen med 3-retters middag.

Dag 2, onsdag: Sota Sæter – Sprongdalshytta. Etter en god natts søvn på Sota Sæter smører vi matpakke og fyller termosene og så er vi klar for turen til Sprongdalshytta. Vi følger stien langs Røykeskålvatnet og etter hvert kommer vi til Surtbyttdalen hvor vi spiser lunsj. Her har vi fabelaktig utsikt til tindene som omkranser oss på alle kanter. Etter lunsj tar vi fatt på de siste 300 høydemeterne opp mot fjellplatået hvor Sprongedalshytta ligger.  Hytta, bygget i 1986, er en selvbetjent hytte i hjertet av breheimen. Hytta ligger høyt og med flott utsikt.  Vi ankommer Sprongedalshytta på ettermiddagen, og beregner at vi spiser middag rundt kl 19. Dagens etappe er ca 18 km med drøye 600 høydemeter. Vi beregner 7 timers gåtid pluss pauser og hele dagen går med på turen.

 Dag 3, torsdag: Sprongdalshytta – Arentzbu. Dag 3 starter med en bratt oppstigning til Greindalen, hvor vi går i vakkert høyfjellsterreng mot Arentzbu. På veien ser vi flere små og store breer. Arentzbu ligger i Rausdalen og var den første hytta som ble bygget av midler fra lege Fredrik Arentz legat. Dagens etappe er ca 14 km, med noe stigning i begynnelsen av etappen for å deretter gå slakt nedover netto -350 høydemeter. Vi beregner 6 timers gåtid pluss pauser, og hele dagen går med på turen.

Dag 4, fredag: Arentzbu – Fast. Etter en god og solid frokost setter vi kursen mot Fast, enda en av DNT Oslo sine hytter i Breheimen, med kun 11 sengeplasser. Fast ligger på en gammel setervoll i nordenden av Åsetevatnet. Her er det være mulig å bade for de som ønsker det. På vei fra Arentzbu til Fast går vi i høyden, med  Mørkrisdalen verneområde på vår venstre side. Mørkrisdalen er et område som er vel verdt et besøk ved en annen anledning. Vi tar lunsj på 1130 moh, etter det meste av dagens stigning er ferdig. Her kan du bade i høyfjellsvann hvis du vil. Dagens etappe er den korteste til nå, 11 km og vi beregner 4 ½ times gåtid pluss pauser. Terrenget er småkuppert med mye opp og ned.

Dag 5, lørdag: Fast – Fivla. Dagens etappe starter med oppstigning fra ca 850 moh til 1400 moh, over Hamarsdalsbandet før stien fortsetter ned i Hamarsdalen. Vi følger høydekurvene gjennom dalen og inn i frodige Vigdalen. Dagens lunsj tar vi ved Øysdalsreset, øverst i Vigdalen. Etter hvert kommer vi til Vigdalstølen, hvor vi henter dagens middag og morgendagens frokost og lunsj. Vigdalsstøl er, til tross for sin beliggenhet, på nærmere 800 moh., omgitt av frodig granskog. Skogen ble plantet av den kjente fjellmannen Hans Vigdal på 1800-tallet. Fra Vigdalstøl kan man, hvis man har tid og anledning, ta turen til Vangsen, 1757 moh, hvor man fra toppen kan se Jostedalsbreen på den ene sida og Jotunheimens tinderad på den andre. Vi fortsetter turen, og oppstigningen til Fivla, som ligger på ca 970 moh, ved foten av Fivlanosi (1466moh).  Dagens etappe er 16 km, og ca 780 høydemeter opp og ca 700 ned. Vi beregner 8 timers gåtid pluss pauser, og hele dagen går med på etappen.

Dag 6, søndag: Fivla – Engjadal/Gaupne. Den siste etappen starter med stigning opp mot Stongfjellet før det går slakt nedover mot Engjadalen. På veien passerer vi Navarsete, et populært turmål for store og små i området, og for mange det første stoppet på vei inn i Breheimen sørfra. Dagens etappe er på ca 10 km og vi beregner ca 3 times gåtid og noen små pauser. Vi går fra 1200 moh til ca 500 i løpet av disse timene. I Engjadalen blir vi plukket opp av en minibuss som tar oss ned til Gaupne. Vi tar rutebuss til Sogndal hvor vi takker for en nydelig uke sammen i Breheimen.

Mat: Ta med godt med nistemat til transportdagen på tirsdagen, det blir ikke middag før tirsdag kveld kl. 19. Første fellesmåltid er middag på Sota Sæter. Middag, Frokost, lunsj på Sota Sæter, samt uttak fra matvarelager på de resterende hyttene er inkludert i prisen. Turens resterende måltider er basert på mat fra hytteproviantlager, som feks havregrøt, knekkebrød, boksmat og pålegg. Ta med eget brød om ønskelig. Det kan være godt å ha med en termos som en kan fylle med varmt vann/kaffe til å ha til lunsj på turen. Dersom noen har allergier eller intoleranser som har betydning for turen må dette opplyses om ved påmelding.

UtstyrSe utstyrsliste for sommerfjellet. Utstyrslisten vil gjennom gås med en turleder på telefonsamtale før tur. Gåstaver. Lette sko som kan brukes både som innesko og til vading anbefales å ha med. Fiskeutstyr om ønskelig og fiskekort er ikke påkrevd på denne turen. Myggmiddel/knottmiddel. Solbriller, solkrem.

Pris: kr 5500,- for medlemmer, kr 6100 ,- for ikke-medlemmer. Meld deg inn her om du ønsker medlemskap.  Prisen inkluderer overnatting på hyttene Sota Sæter, Spongdalshytta, Arentzbu, Fast og Fivla -  5 netter. Middag og frokost/matpakke/termos på Sota Sæter, mattuttak på de andre hyttene, minibuss fra Engjadalen til Gaupne.

Reise til Sota Sæter og reise fra Sogndal dekkes av den enkelte turdeltaker.

Kart: Kart og turutstyr kan en kjøpe i tursenteret i Marken, Bergen . Rabatterte priser for medlemmer. Kart Topo 3000 turkart 1:50000 - Breheimen Nasjonalpark.

Gradering: Krevende, men i rolig tempo. Gradering på grunn av totalt antall kilometer, høydemeter og antall dager. 68 km fordelt på 6 dager. 2100 høydemeter stigning og 2200 høydemeter nedover. Passer for deg som er vant til å gå med tung sekk og er i normalt god form.

Turledere: Siv Lillevik 458 49 949 og Bengt Arne Johannessen 9024762

Kontaktinformasjon:

Turledere:

  • Bengt Arne Johannessen
  • Siv Lillevik